Nieuws

Europese Algemene verordening gegevensbescherming

Privacy Functionaris

De Europese wetgeving gaat wijzigen met betrekking tot de zorgvuldigheid van persoonsgegevens. De wetgeving betreft mogelijk de verplichting een functionaris in dienst te nemen die vaststeld of uw organisatie zorgvuldig omgaat met persoonsgegevens.Vermoedelijk wordt deze wetgeving medio 2016 van kracht (“Europese Algemene verordening gegevensbescherming”).

Dit betekent mogelijk dat uw organisatie een zogenoemde Privacy Officer (‘Functionaris Gegevensbescherming’) dient aan te stellen. PwC heeft een onderzoek uitgevoerd onder 93 organisaties in Nederland waaruit blijkt dat:

  • Slechts 17% een Privacy Officer voor de gegevensbescherming in dienst heeft;
  • 41% van plan is zo’n functionaris in dienst te nemen;
  • 26% niet van de mogelijke verplichting op de hoogte is;
  • 25% een apart privacybeleid hanteert voor de omgang met persoonsgegevens;
  • 30% geen privacybeleid heeft.

Belangrijk is te vermelden dat ca 70% van de organisaties de toekomstige gevolgen van de privacy regelgeving nog niet in kaart heeft gebracht.

Doel van de wet is het waarborgen van de privacy

Veel organisaties verwerken (soms onbedoeld) steeds meer persoonsgegevens. De Wet bescherming persoongegevens (Wbp) regelt hoe organisaties moeten omgaan met persoonlijke informatie van medewerkers, klanten, patiënten en relaties om de privacy te kunnen waarborgen. De Europese Algemene verordening gegevensbescherming is een aanvulling hierop.

Weet u hoe uw organisatie dit heeft georganiseerd?

Wij helpen u de toekomstige ontwikkelingen van deze verordening te borgen in uw organisatie. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij verkennen samen met u de gevolgen van deze wijziging en geven u advies wat er moet gebeuren om te kunnen voldoen aan de gestelde eisen

Wilt u weten wat VanderBeecken 
voor uw organisatie kan 
betekenen?

Neem contact op
crossmenuchevron-upchevron-down